Twintig basisscholen doen mee aan het Experiment Ruimte in Onderwijstijd. Zij mogen van OCW vijf jaar lang experimenteren met het afwijken van de wetgeving op drie manieren:
- Afwijken van de landelijk vastgestelde vakanties;
- Afwijken van de 5-daagse schoolweek;
- Afwijken van een gedeelte van de onderwijsbevoegdheid: maximaal tien procent van de onderwijstijd kan door een andere professional dan een leerkracht basisonderwijs worden ingevuld.
In opdracht van OCW verricht Oberon samen met SEO het monitor- en evaluatieonderzoek gedurende de looptijd van het experiment (tot 2025).
Het onderzoek bestaat uit drie delen: een procesevaluatie die kijkt naar de manier waarop de scholen invulling geven aan de ruimte in onderwijstijd, een opbrengst- en effectevaluatie in termen van behaalde doelen van het experiment en een verklarende evaluatie die een verbinding legt tussen de resultaten uit de procesevaluatie en de resultaten uit de opbrengst- en effectevaluatie. Op die manier moet duidelijk worden waarom de gestelde doelen wel of niet worden gehaald en wat dit betekent voor de wenselijkheid van het wel of niet wijzigen van de wet- en regelgeving.
In het eerste rapport van de eerste meting (najaar 2020) wordt beschreven hoe de scholen het experiment vormgeven, wat de te verwachten opbrengsten zijn en hoe ouders en personeel zijn betrokken.