SOEM-instrument

Organiseer jij deze zomer een zomerschool en wil je inzicht in de sociaal-emotionele ontwikkeling van leerlingen die deelnemen aan jouw zomerschool? Neem dan contact op met Oberon!

Het instrument

In 2011 ontwikkelde Oberon het SOEM-instrument; een instrument om de sociaal-emotionele ontwikkeling van zomerschoolleerlingen in beeld te brengen. Sindsdien hebben vele scholen en initiatieven gebruik gemaakt van dit instrument. Het instrument is een online vragenlijst over de sociaal-emotionele ontwikkeling van de leerlingen, bestaande uit twintig vragen binnen vier domeinen:

  • zelfvertrouwen 
  • motivatie
  • samenwerking
  • zelfstandig leren

Het instrument kan retrospectief worden ingezet (na afloop van de zomerschool) of als een tweedelige voor- en nameting. Naast de vragenlijst voor leerlingen is er ook voor de ouders en leerkrachten van de leerlingen een vragenlijst ontwikkeld, waarin ingegaan wordt op de ontwikkeling die de leerlingen hebben doorgemaakt. Op die manier kunnen de uitkomsten uit de leerlingenvragenlijst deels vergeleken worden met die van de ouder- en leerkrachtvragenlijst. 

 

De opbrengst

Wij programmeren de vragenlijst, jij laat de leerlingen deze online invullen. Vervolgens stellen wij een beknopte rapportage op waarmee we inzicht bieden in de sociaal-emotionele ontwikkeling die leerlingen zelf stellen te hebben doorgemaakt en in hoe de ouders en leerkrachten dit hebben ervaren.

Op deze manier krijg je als school een duidelijk beeld van de effecten van de zomerschool op sociaal-emotioneel gebied en ontdek je op welke gebieden de leerlingen zich het meest ontwikkelen tijdens jouw zomerschool!

 

Benieuwd naar een voorbeeld?

Het SOEM-instrument wordt onder andere gebruikt door Playing for Success. Bekijk hier een rapportage die we voor Playing for Success hebben gemaakt.

 

Meer weten?

Ben je geïnteresseerd of wil je graag meer informatie? Neem dan contact op met onderzoeker Benjamin Bremer via bbremer@oberon.eu of 030-230 6090.

Oberon

Oberon is een onafhankelijk onderzoeks- en adviesbureau op het gebied van onderwijs en welzijn.

We hebben brede kennis van praktijk, beleid en wetenschap en verenigen deze werelden in onderzoek en advies. Met onze kennis en adviezen willen wij bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen, jongeren en volwassenen.

Contact

Bezoekadres
St. Jacobsstraat 12
3511 BS Utrecht

Postadres
Postbus 1423
3500 BK Utrecht

(030) 230 60 90
Naar boven