Aanvullend onderzoek: Houdt KlankKr8 de aandacht vast?

KlankKr8 is een serious game. De veronderstelling is dat KlankKr8 het leerproces van leerlingen versnelt als ze er geconcentreerd mee spelen. Tegelijkertijd weten we uit onderzoek dat jonge kinderen een korte aandachtspanne hebben. Lukt het deze leerlingen dan wel om de aandacht bij KlankKr8 te houden? Onderzoekers Lyset Rekers en Hans Luyten van de Universiteit Twente hopen dit in een aanvullend onderzoek met behulp van Face Tracking in beeld te krijgen. 

Een leerling speelt KlankKr8 terwijl een cameraatje de oogbewegingen registreert.

 

“De KlanKr8-app levert al heel veel informatie op, zoals de speeltijd, wanneer de leerling ergens op klikt en het percentage goede antwoorden,” vertelt Hans. “Maar we willen eigenlijk ook weten of de kinderen echt bezig zijn als de app zegt dat de leerling ingelogd is.” Hiervoor maken de onderzoekers gebruik van Face Tracking, een techniek waarbij met een klein cameraatje wordt geregistreerd waar je naar kijkt.  

Maar al snel ontdekten Hans en Lyset dat dit bij deze jonge leeftijdsgroep erg lastig is. “Face of Eye Tracking is goed te doen bij volwassenen of baby's, omdat die veel rustiger naar het scherm kijken,” vertelt Hans. “Maar jonge kinderen zijn super beweeglijk!”   

Om de proef op de som te nemen, hadden de onderzoekers onlangs al een paar kinderen over de vloer. Wat ze toen zagen, verbaasde hen. “Soms zaten ze bijna omgekeerd op hun stoel, maar waren ze toch nog actief met KlankKr8 bezig! Dat is wel echt heel bijzonder om te ervaren,” lacht Lyset. “Bij volwassenen zouden we met Eye Tracking ook volgen waar ze precies naar kijken. Zo gedetailleerd willen we nu helemaal niet gaan. We willen eigenlijk alleen weten of een kind naar het scherm van de tablet kijkt terwijl het met KlankKr8 speelt. Dat is Face Tracking. Maar intussen weten we nu dus ook al: als een kind ook maar een béétje naar het scherm kijkt, dan is dat eigenlijk al voldoende!” 

Volgens de onderzoekers zijn ze niet de enigen die op deze uitdagingen gestuit zijn, omdat er maar weinig literatuur over Face Tracking bij jonge kinderen te vinden is. “Waarschijnlijk hebben andere onderzoekers het gewoon opgegeven,” lacht Hans. “Dat ze dachten: als we iets met Face Tracking gaan doen moeten we déze leeftijdsgroep in ieder geval overslaan.” 

Wat dat betreft gaat het best om een uniek onderzoek, waarbij de onderzoekers niet alleen meer te weten hopen te komen over de werking van KlankKr8, maar ook leren over Face Tracking bij jonge kinderen. Ze gaan in ieder geval met goede hoop verder. Wat de uitkomst ook mag zijn, Lyset heeft één voorlopige conclusie al gemaakt: “Eigenlijk kun je KlankKr8 op heel veel verschillende manieren spelen.” 

 

Oproep: lijkt het je leuk om bij te dragen aan dit aanvullende onderzoek? 

Wij zoeken leerkrachten die interesse hebben om met 3-5 leerlingen uit hun klas deel te nemen! Het maakt daarbij niet uit of je aan de interventie- of controlegroep deelneemt. Interesse? Neem dan contact op met Lyset via l.t.m.rekers-mombarg@utwente.nl of 053-4895570. Leerlingen die meedoen aan dit aanvullende onderzoek spelen eenmalig zo’n 10-15 minuten met KlankKr8 terwijl een klein cameraatje registreert waar ze naar kijken. Het kind komt dus zelf niet herkenbaar in beeld. Alle data wordt vertrouwelijk verwerkt. 

 

Naar de KlankKr8-homepage...

Oberon

Oberon is een onafhankelijk onderzoeks- en adviesbureau op het gebied van onderwijs en welzijn.

We hebben brede kennis van praktijk, beleid en wetenschap en verenigen deze werelden in onderzoek en advies. Met onze kennis en adviezen willen wij bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen, jongeren en volwassenen.

Contact

Bezoekadres
St. Jacobsstraat 12
3511 BS Utrecht

Postadres
Postbus 1423
3500 BK Utrecht

(030) 230 60 90
Naar boven