Onderwijssegregatie

In de wet op Primair Onderwijs en Voortgezet Onderwijs (WPO artikel 161 en WVO 3.42) staat dat schoolbesturen en gemeenten moeten overleggen en afspraken maken over het tegengaan van segregatie in het onderwijs. Segregatie kan hierbij breed opgevat worden: herkomst, inkomen en/of opleiding. Vanaf 2021 is vernieuwde aandacht voor dit overleg, nadat de Onderwijsinspectie constateerde dat er te weinig op dit vlak gedaan werd.

 

Wat verstaat Oberon onder het thema Onderwijssegregatie?

Segregatie in het onderwijs houdt in dat er binnen dezelfde buurt of wijk (po) of hele gemeente (vo) scholen zijn die waar de populaties van kinderen op achtergrondkenmerken (inkomen, opleiding, herkomst) sterk verschillen. Op basisschool A in wijk Z zitten dan bijvoorbeeld veel kinderen van hoog opgeleide, Nederlandse ouders en op basisschool B die een paar straten verderop ligt in wijk Z zitten veel kinderen van laag opgeleide, niet-Nederlandse ouders. Dan is er in deze buurt sprake van onderwijssegregatie, wat als maatschappelijk onwenselijk beschouwd wordt. Immers kinderen van verschillende achtergronden ontmoeten elkaar niet op school, en kunnen zo niet over elkaar leren. Hierbij zijn zorgen over polarisatie, sociale cohesie, burgerschapsvaardigheden, maar ook kansengelijkheid in het algemeen. Kinderen groeien min of meer op in bubbels van gelijkgestemden.

 

Wat doet Oberon rond het thema Onderwijssegregatie?

Oberon biedt twee diensten om op lokaal niveau het gesprek over tegengaan van segregatie tegen te gaan.

Dit is ten eerste onze kwantitatieve kennis rond segregatie rond herkomst, opleiding en inkomen. We hebben ervaring met het opzetten van gemeentelijke segregatiemonitors met behulp van CBS microdata, waarbinnen ook aandacht is voor verschillen tussen wijken en verder ook waar leerlingen wonen ten opzichte van waar ze naar school gaan. We kunnen met opendata een overkoepelend beeld van segregatie in de gemeente geven.

Ten tweede hebben onze experts rond bestuurlijke samenwerkingsprocessen (linken naar LEA deel website) ruime ervaring om op bestuurlijk niveau het gesprek over onderwijssegregatie aan te gaan. Recent deden we dat al in Deventer, Soest, Alkmaar en Pijnacker-Nootdorp. Gevoed met lokale data en met gevoel voor bestuurlijke processen, zijn we goed in staat gesprekken op te starten, afspraken in goede harmonie te maken en te ondersteunen in het jaarlijks monitoren van de onderwijssegregatiedata.

 

Wat kan Oberon voor u betekenen?

Oberon kan het volgende betekenen voor u:

  • Inzicht bieden in mate van onderwijssegregatie in uw gemeente per wijk qua herkomst, inkomen en opleiding.
  • In bestuurlijk overleg een oriënterend gesprek voeren over onderwijssegregatie.
  • In bestuurlijk overleg afspraken maken over onderwijssegregatie.
  • Jaarlijkse monitor doen rond onderwijssegregatie in de gemeente per wijk.

Meer informatie

Oberon Profielfoto 26
Oberon Profielfoto 18
Oberon

Oberon is een onafhankelijk onderzoeks- en adviesbureau op het gebied van onderwijs en welzijn.

We hebben brede kennis van praktijk, beleid en wetenschap en verenigen deze werelden in onderzoek en advies. Met onze kennis en adviezen willen wij bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen, jongeren en volwassenen.

Contact

Bezoekadres
St. Jacobsstraat 12
3511 BS Utrecht

Postadres
Postbus 1423
3500 BK Utrecht

(030) 230 60 90
KVK: 30220315
Naar boven