Dichter bij de schrijver, dichter bij lezen - onderzoekspublicatie

In opdracht van Stichting Lezen en De Schrijverscentrale heeft Oberon onderzoek uitgevoerd naar de opbrengsten van schrijversbezoeken en dat resulteerde in de onderzoekspublicatie: Dichter bij de schrijver, dichter bij lezen. De opbrengsten van schrijversbezoeken in primair en voortgezet onderwijs.

De Schrijverscentrale zorgt ervoor dat kinderen op de basisschool en de middelbare school in contact kunnen komen met schrijvers door middel van schrijversbezoeken. Het succes van een schrijversbezoek hangt af van een aantal factoren. De match van de schrijver met de doelgroep, de interactie tijdens het bezoek en de inhoudelijke voorbereiding maken het verschil. Welke succesfactoren nog meer een rol spelen, kunt u lezen in deze publicatie.

Na een schrijversbezoek willen kinderen vaker boeken lezen van de schrijver en raken ze ook gemotiveerder voor lezen in het algemeen. Docenten merken bovendien op dat een schrijversbezoek leerlingen aan het denken zet.

Een schrijversbezoek is een effectieve methode om het lezen te bevorderen onder kinderen. Zoals één van de schrijvers mooi opmerkte: "Als de schrijver dichterbij komt, komt het lezen ook dichterbij".

Meer informatie

Oberon Profielfoto 10
Oberon

Oberon is een onafhankelijk onderzoeks- en adviesbureau op het gebied van onderwijs en welzijn.

We hebben brede kennis van praktijk, beleid en wetenschap en verenigen deze werelden in onderzoek en advies. Met onze kennis en adviezen willen wij bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen, jongeren en volwassenen.

Contact

Bezoekadres
St. Jacobsstraat 12
3511 BS Utrecht

Postadres
Postbus 1423
3500 BK Utrecht

(030) 230 60 90
Naar boven