Voorkomen uitval en voortijdig schoolverlaten

Scholen willen leerlingen zo goed mogelijk aan een diploma helpen. Gemeenten hebben een lokale en regionale verantwoordelijkheid voor jongeren die verzuimen uit het onderwijs of uitvallen zonder startkwalificatie. De basis voor het voorkomen en aanpakken van verzuim en uitval ligt bij een goede uitvoering van de eigen taken: goed onderwijs en een goede uitvoering van leerplicht en RMC.

Tegelijk vraagt het voorkomen van voortijdig schoolverlaten (vsv) om samenwerking over organisaties heen. Op regionaal niveau hebben scholen en mbo-instellingen met gemeenten een vsv-samenwerkingsstructuur ontwikkeld. Deze is volop in ontwikkeling, met nieuwe doelgroepen en taken, zoals meer aandacht voor de monitoring van jongeren in kwetsbare positie en het toeleiden van vsv-ers naar werk.

Wat biedt Oberon?

Oberon heeft veel expertise en ervaring met de evaluatie van projecten en (regionale) vsv-programma’s en de samenwerking om voortijdig schoolverlaten te voorkomen. Ook ondersteunen we instellingen met hun vsv-aanpak: wat zijn de oorzaken van uitval en wat kan een opleidingsteam daaraan doen?

Wilt u aan de slag met het versterken van uw vsv-beleid of behoefte aan inzicht in de doorstroom op uw instelling of in uw regio van onderwijs naar werk, dan kunt u bij ons terecht voor advisering, ondersteuning of begeleiding. We werken graag een voorstel op maat voor u uit.

Meer informatie

Oberon Profielfoto 21
Oberon

Oberon is een onafhankelijk onderzoeks- en adviesbureau op het gebied van onderwijs.

We hebben brede kennis van praktijk, beleid en wetenschap en verenigen deze werelden in onderzoek en advies. Met onze kennis en adviezen willen wij bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen, jongeren en volwassenen.

Contact

Bezoekadres
St. Jacobsstraat 12
3511 BS Utrecht

Postadres
Postbus 1423
3500 BK Utrecht

(030) 230 60 90
Naar boven