Digitale leermiddelen

Digitale leermiddelen zijn niet meer weg te denken uit ons onderwijs. Elektronische leeromgevingen en digiborden zijn volledig ingeburgerd en steeds meer scholen combineren papieren methoden met online content.

Daarvoor hebben ze goede redenen. De inzet van ICT kan leerlingen motiveren en helpen om hun prestaties te verbeteren. Aan de andere kant zijn er ook zorgen. Hoe zit het met de kosten en de privacy? Oberon onderzoekt zowel de inzet van digitale leermiddelen als de randvoorwaarden. 

Wat biedt Oberon? 

Oberon doet onderzoek naar de mogelijkheden van digitale leermiddelen in verschillende sectoren. Hoe kun je gepersonaliseerd leren bevorderen met deze leermiddelen, wat levert dat op voor de leerlingen? De rol van de leraar is daarbij een belangrijk aandachtspunt.  

Ook naar de kosten van digitale leermiddelen heeft Oberon verscheidene onderzoeken gedaan. Specifieke studies, bijvoorbeeld naar de kosten van ‘blended learning’ in het voortgezet onderwijs, en een grootschalig landelijk onderzoek naar de kosten van digitalisering voor ouders en studenten.  

Een derde thema is het effect van digitalisering op de werkdruk. We hebben onderzocht of digitalisering de werkdruk verlicht of juist extra werkdruk veroorzaakt.

Meer informatie

Oberon Profielfoto 20
Oberon

Oberon is een onafhankelijk onderzoeks- en adviesbureau op het gebied van onderwijs en welzijn.

We hebben brede kennis van praktijk, beleid en wetenschap en verenigen deze werelden in onderzoek en advies. Met onze kennis en adviezen willen wij bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen, jongeren en volwassenen.

Contact

Bezoekadres
St. Jacobsstraat 12
3511 BS Utrecht

Postadres
Postbus 1423
3500 BK Utrecht

(030) 230 60 90
Naar boven