Dichter bij de schrijver, dichter bij lezen

In opdracht van Stichting Lezen en De Schrijverscentrale heeft Oberon onderzoek uitgevoerd naar de opbrengsten van schrijversbezoeken en dat resulteerde in de onderzoekspublicatie: Dichter bij de schrijver, dichter bij lezen. De opbrengsten van schrijversbezoeken in primair en voortgezet onderwijs.

De Schrijverscentrale zorgt ervoor dat kinderen op de basisschool en de middelbare school in contact kunnen komen met schrijvers door middel van schrijversbezoeken. Het succes van een schrijversbezoek hangt af van een aantal factoren. De match van de schrijver met de doelgroep, de interactie tijdens het bezoek en de inhoudelijke voorbereiding maken het verschil. Welke succesfactoren nog meer een rol spelen, kunt u lezen in deze publicatie.

Na een schrijversbezoek willen kinderen vaker boeken lezen van de schrijver en raken ze ook gemotiveerder voor lezen in het algemeen. Docenten merken bovendien op dat een schrijversbezoek leerlingen aan het denken zet.

Een schrijversbezoek is een effectieve methode om het lezen te bevorderen onder kinderen. Zoals één van de schrijvers mooi opmerkte: "Als de schrijver dichterbij komt, komt het lezen ook dichterbij".

Contactpersonen


Geertje Damstra

Geertje Damstra

Onderzoeker-adviseur


030-2324234
Mail Geertje
MEER INFO >